Aurora Borealis

aurora borealis

Aurora Borealis

Historisch gezien geloofden de Finnen dat de Aurora Borealis – het noorderlicht, werd veroorzaakt door de vuurvos, een wezen dat zo snel door de sneeuw rende dat zijn poten vonken in de nachtelijke hemel veroorzaakten. In feite is het Finse woord voor het noorderlicht ‘revontulet’, wat zich vertaalt als ‘vossenbranden’. Andere mythologie van het noorderlicht in Finland beweerde dat de aurora de waternevel was die door walvissen in de nachtelijke hemel werd gespoten.

In feite wordt het noorderlicht veroorzaakt door de zon. Wanneer deeltjes worden uitgezonden door de zon en atomen in de atmosfeer van de aarde raken, lichten deze atomen op en produceren ze de prachtige kleuren die we in de aurora borealis zien. De klassieke naam voor het noorderlicht werd bedacht door Galileo en betekent ‘noordenwind’. Omdat je de aurora borealis alleen op het noordelijk halfrond kunt zien, en hij danst als de wind door de lucht, is deze naam ook logisch!

Vanuit onze zon worden voortdurend elektrisch geladen deeltjes de ruimte in geslingerd, de zonnewind genaamd. Dit gebeurt met een snelheid van gemiddeld 400km/sec, maar kan variëren tussen 250 en 2.500km/sec. Een klein deel van deze deeltjes zal na een reis van ongeveer 150 miljoen kilometer onze aarde bereiken.

noorderlicht in finland

De beste periode om het Noorderlicht te zien

In Finland kun je de Aurora Borealis het beste zien in het late najaar, in de winter en in het vroege voorjaar, zo tussen 21 september en 21 maart. Er zijn echter geen garanties dat je op Noorderlicht-bestemmingen het verbluffende spektakel ook echt zal zien. Bewolking en een volle maan belemmeren vaak het zicht. Zo magisch als het natuurverschijnsel is, zo bijzonder is ook de onvoorspelbaarheid. Er bestaat een website waar voorspeld wordt wanneer je het Noorderlicht het beste kunt zien: Aurora forecast.

 

Last Updated on 06/12/2020