sauna in finlandSauna in Finland

Sauna in Finland is de échte sauna belevenis.

8 Saunatips voor beginners

Wat doe je precies in een Finse sauna en wat niet?

Er is niets meer Fins dan een sauna, en veel Finnen vinden dat je Finland of zijn cultuur niet kunt begrijpen zonder in een sauna te zijn geweest. Finnen begrijpen echter dat buitenlanders bepaalde remmingen en zorgen hebben als het gaat om in een verwarmde ruimte te stappen zonder kleren aan.

sauna in finland

 

 

 

1. Sauna is goed voor iedereen. Alleen pasgeboren baby’s en mensen met ernstige aandoeningen zoals open wonden of hartproblemen moeten de sauna vermijden. Iedereen kan er zorgeloos van genieten, en in Finland kan dat bijna overal.

 

 

 

sauna in finland

 

 

2. De Finse sauna heeft niets met seks te maken, en je zult hierom geen punten scoren bij Finnen. Het is een plek voor fysieke en mentale reiniging, en velen suggereren dat men zich in een sauna moet gedragen zoals in de kerk. Dat wil niet zeggen dat u niet moet ontspannen – leun gewoon achterover en doe het rustig aan.

 

 

 

sauna in finland

 

 

 

3. Gekleurd licht, aromatische geuren en ontspannende muziek hebben niets te maken met de Finse sauna. Echte Finse sauna’s zijn matig verlicht, er is geen muziek of geuren behalve verse berken en natuurlijke teer of een vleugje eucalyptus.

 

 

sauna in finland

 

 

4. Ja, Finnen gaan naakt naar de sauna, zelfs met vreemden. Maak je geen zorgen, ze hebben al veel naakte lichamen gezien en het is niet belangrijk voor hen. Het is natuurlijk, en het is geen schande om jezelf te zijn, maar als je er niet overheen kunt stappen, zullen Finnen begrijpen dat je een badpak of een handdoek wilt dragen.

 

 

 

sauna in finland

 

 

 

5. Een ‘vasta’ of ‘vihta’ (de naam hangt af van de regio) is een bundel verse berkentakjes waarmee je jezelf voorzichtig beklopt. Het klinkt raar, maar het is echt goed voor je huid – je voelt de gladheid achteraf.

 

 

sauna in finland

 

 

 

6. Er zijn geen regels voor hoe vaak u meer water op het fornuis moet gooien. Als je zin hebt in een nieuwe stoomgolf, ga er dan voor.

 

 

 

sauna in finland

 

 

 

7.Je zult hevig zweten in een sauna, dus zorg ervoor dat je voldoende drinkt. Water is waarschijnlijk het beste voor je, maar van bier en cider genieten de Finnen het meest. Het roosteren van worsten op een open vuur of in aluminiumfolie direct op de saunakachel is is een ander belangrijk onderdeel van de sauna-ervaring.

 

 

sauna in finland

 

 

8. Er zijn geen echte regels als het om sauna gaat, en de manier waarop het wordt gedaan hangt volledig af van de gelegenheid. Het belangrijkste is om te ontspannen, een praatje te maken, een paar drankjes te drinken en te genieten van het zalige gevoel na de sauna dat je zowel je lichaam als je geest hebt gereinigd. Het is natuurlijk helemaal fijn om te zwemmen om af te koelen.

 

Last Updated on 25/01/2021